Smått & gott


Bild fran Flores, Guatemala dar vi akte ut med en liten bat for att kasta oss ut i en lian.


Var baste nyfunne van Idan fran Israel.


En bild fran varan tidiga morgon i den otroliga mayaruinen Tikal, Guatemala.


Har ar varan grupp med varan grymme guide fran dagen i Tikal.


Let's go surfing

Vi har just kommit hem från våran första surflektion någonsin! Då Moas pojkvän & hans kompisar är surfinstruktörer lärde dem oss grunderna. Sen var det bara att öva, öva & åter öva tills man fick en del flyt och blev lite stabilare. Men det krävs galet mycket övning. Så nu ska vi bara chilla i några timmar och sen beger vi oss ut med våra inhyrda brädor igen & fortsätter öva! Det var väldigt läskigt ibland då vågorna är starka och drog en under vattnet ibland men annars var det galet kul!


Vy från en minibuss


El Tunco, El Salvador!

Idag anlände vi till El Salvador efter en mysig resa över gränsen från Guatemala. Förutom lite väntan på något ställe vid gränsen så gick allt över mina förväntningar. Väl framme så mötte vi sedan vår vän Moa som vi tidigare bott med i Spanien. Hon bor här nu eftersom hon mött sin pojkvän Daniel här i El Salvador. I och med detta kastades vi rätt in i befolkningens egen vardag. Vi kilade i princip direkt hem till Daniels familj där familjen hälsade glatt och kalkonen låg klar för grillning. Ombytta och klara gick vi sedan till Daniels kompis skolavslutning i kristna skolan i lilla byn El Tunco. Skolan bestod av både en skola och ett barnhem. Vi passerade först barnhemmet där Moa varit en del redan innan, och de flesta verkade känna igen henne. I och med detta gick vi in på barnhemmet för att säga hej och det dröjde inte länge förrän jag hade en liten flicka i mina armar. Hon bara tog min hand och följde med mig & sen sträckte hon upp armarna och jag tog henne i min famn. Så stod vi länge och bara kramades, jag & den okända lilla barnhemsflickan. Jag försökte prata med henne men hon svarade mig inte utan kollade i princip bara på mig med en tom blick. Allt hon behövde var en kram, lite kärlek. Mitt hjärta brast nästan när jag förstod hur ensam den lilla tösen måste känna sig.
Därefter kollade vi en stund på skolavslutningen och gick sedan hem till Daniels andra kompis för att ordna med en liten middag för en av killarna som gått ut skolan. Det blev en galet god middag med grillad kalkon, ensalada rusa, kalkonröra, ris & sallad. Därefter spelade vi lite spel och pratade en massa spanska! En galet kul dag helt enkelt.
Då vi just nu befinner oss i ett riktigt surfparadis är planen att vi ska lära oss grunderna till att surfa imorgon. Vi får se hur detta går men ska bli något galet kul! Håll tummar & tår!

Buenas noches!


Morning cappuccino


Äventyr på Atitlan

För en stund sen kom jag & Frida hem ifrån ett riktigt kajakäventyr på Atitlansjön. Det var rätt vågigt redan när vi begav oss ut och inte blev det bättre. Vi tog oss över sjön in i en liten bukt där vi stannade en liten stund. Därefter skulle vi ta oss ut vilket blev ett jäkla ståhej då vågorna slog in i den lilla viken. Efter att den lilla kajaken fyllts med vatten vid typ två-tre försök att ta oss ut började vi starkt fundera på att ta kajaken på huvudena och vandra hem. Men vi slog våra kloka huvuden ihop och när vågorna lugnade sig lite köttade vi rätt ut i sjön igen. Väl ute insåg vi den långa vägen hem och att vi nu hade både motvind och vågorna mot oss. I ett försök att vända dubbelkajaken i riktning med vågorna välte hela kajaken mitt ute i sjön. Men vi lyckades vända på kajaken och få tag i både åror och väskorna och ta oss upp igen. Vilket galet teamwork!! Tillslut var vi äntligen i land igen efter cirkus två timmars kämpande och en förstörd kamera.


Favvobild i Tikal


Idag


San Pedro

De senaste två dagarna har vi befunnit oss i staden Antigua där vi mest umgåtts med vår nyfunne israeliske vän Idan & så har vi även shoppat på stadens kända marknad.

Idag anlände vi till staden San Pedro som ligger precis vid den vackra sjön Atitlan. Idag har vi mest strosat runt här och njutit av byns natur & kikat in folk i vardagen. Häftigt att vandra runt inne i byn och passera både kaffe, banan, avokado och majsplantor. Imorgon har vi hyrt kajaker så då ska vi ut och glida på den drygt 420 meter djupa sjön Atitlan. Därefter beger vi oss tillbaka till Antigua för att njuta en sista dag av Guatemala och sedan ta en buss över gränsen till El Salvador!


En dag i Semuc Champey

Efter Flores, Guatemala åkte vi vidare till den lilla staden Semuc Champey. När vi anlände till den närbelägna staden Lanquin fick vi & typ sju andra turister ställa oss bak på en liten lastbil och åka den sista skumpande milen till Semuc Champey. Men skoj vare!

Vår heldag därefter i Semuc Champey går knappt riktigt att beskriva. Den började med att vi vandrade ut i regnskogen och njöt av otrolig natur & vackra vyer. Därefter vandrade vi ner till några kristallblå/gröna sjöar där vi badade, dök & åkte naturlig rutschkana rätt ner i vattnet. Vi fick också simma in i en liten, liten grotta där det endast var typ tjugo cm från vattnet till taket. Insåg där att jag nog har någon form av klaustrofobi. Det var kul att testa men inte min grej. Frida & de flesta andra tyckte däremot det var snäppet roligare.

Därefter drog vi alla in i en stooor grotta endast iförda badkläder & ett stearinljus vardera. Vi gick, simmade, klättrade, hoppade oss sedan igenom hela den mörka grottan under 1,5 timme endast med ljuset från stearinljusen. Det var en riktigt annorlunda men häftig upplevelse! Dagen avslutades med att vi åkte badring ner för floden i Semuc Champey. Jag kan garantera dig en god natts sömn efter denna dag men också minnen för livet.


Shalom!

Det har hänt så mycket kul nu så vet inte ens vart jag ska börja... Men en utav de sista dagarna i Flores, Guatemala åkte vi ut till den magnifika Mayaruinen Tikal. Vi tog morgonturen som gick klockan 3 på morgonen så när vi kom fram vid kvart över fyra på morgonen befann vi oss mitt ute i regnskogen. I mörkret gick vi sedan genom Tikal, upp för ett par låååånga trappor och plötsligt stod vi uppe på Tikals högsta Mayatempel och blickade ut över hela regnskogen & en stjärnklar himmel. Här satt vi sedan medan solen sakta reste sig ovanför Mayatemplen. Under tiden vaknade hela regnskogen till liv; aporna skrek & fåglarna sjöng. Därefter gick vi genom den galet stora Mayaruinen och kollade in gamla tempel & ett centralt torg. Det finns 16.000 byggnader där i Tikal så vi fick se det som var allra viktigast med hjälp av världens skönaste guide. Han var uppvuxen mitt ute i regnskogen och kunde locka fram apor & fåglar med egna djurläten. En fantastiskt spännande & rolig dag.


Buenas noches

Frida har somnat här bredvid mig nu & själv ligger jag uppe och funderar lite på livet. Utanför vår lilla hippiehydda (går inte att beskriva det bättre) är det full fart såhär på kvällskvisten i nattbaren på hostalet.. Men för vår del är det som sagt sleepy time & imorgon anländer ännu en spännande dag!

Goder natt!


Guatemala!


GUATEMALA

De sista dagarna i Mexico bodde vi i utkanten av staden Palenque i ett litet djungelområde med några enkla hostal & restauranger. Typ varje morgon hörde man aporna i djungeln skrika som galningar.. Exotiskt..

Så imorse gav vi oss av på en 9 timmar lång resa för att ta oss över gränsen till Guatemala! Vi åkte först en bra bit med en liten minibuss till staden Frontera
corozal som ligger precis vid gränsen Mexico- Guatemala. Där "stämplades" vi sedan ut hos mexikanska migrationen och satte oss sedan på en liten båt kallad "lancha". Vi åkte en härlig liten tur uppför floden Usumacinta med packning och allt. Efter en halvtimme blev vi avsläppta i ett litet, litet samhälle vid floden & nu befann vi oss äntligen i Guatemala! Sedan stämplades våra pass hos Guatemalas migration som låg på en liten gård med springande små, små kycklingar & barn utanför. Man tog dem först inte på allvar men väl inne på migrationen blev vi väl bemötta.

Vi anlände sedan till den lilla ön Flores som ligger mitt ute i en sjö i norra Guatemala. Gick sedan ut och upptäckte den charmiga lilla byn med massor utav otroligt mysiga små barer & caféer läng sjöpromenaden. Hamnade också på byns centrala torg där de nu inför jul och allt ställt upp en megastor blinkande julgran. En gång varje timme spelas det typ rockmusik över hela torget & samtidigt ändrar julgranen färg i takt med musiken. Kan vara något av det roligaste vi sett! Kan heller inte riktigt beskriva med ord vilken kontrast det var i jämförelse med hela den charmiga byn & klimatet där vi glider runt i shorts hela dagarna. Så mitt i allt detta, där grabbarna lirar fotboll bredvid kyrkan på byns torg står en gigantisk, blinkande julgran. Bilder kommer inom kort. Om inte annat en video.

Så... det känns nästan galet att vi faktiskt befinner oss här borta mitt i centralamerika. Underbart kul men också så overkligt på något vis. Har heller inga förväntningar eller tankar alls om hur Guatemala bör vara eller inte vara, så kommer bli otroligt spännande.

Nu ska vi nog krypa till kojs i vår lilla hippiehydda här i Flores.

Förlåt för ett virrigt inlägg men skönt att skriva av sig en del om alla intryck!


Mayaruinerna i Palenque, Mexico


El mundo esta en tus manos

Imorse anlände jag & Frida till staden Palenque i Mexico efter en 12 timmars lång bussresa genom hela Mexico! Det var lite läskigt att ta bussen eftersom man hört så mycket om bussrån som sker under bussresor i Centralamerika... En gång under resan kom det på en militär och kollade hela bussen med ficklampa men annars så gick allt lugna puckar! Idag checkade vi då in i en liten cabana med typ myggnät som väggar och sedan gav vi oss ut till mayaruinerna som ligger precis här! Det var en häftig upplevelse och man kunde knappt förstå att det bott uppemot 8000 personer indenna pampiga stad typ 100 år före Kristus! Imorn bär det av mot två kända vattenfall!

Nu skall det käkas!


Mot Palenque!

Just nu sitter jag vid datorn ute pa garden pa världens softaste hostal i Tulum, Mexicooooo! Vi har lärt känna en massa andra softa backpackers här med fran Australien, England och Nya Zealand! Spelar precis "Ah vilken härlig dag" av Ted Gärdestad i högtalarna för dem sa dem lär sig ett & annat! Haha! Vi ska fortsätta en bit med dem genom Mexico och sen skiljs vara vägar eftersom vi ska fortsätta mot Guatemala! Sa ikväll ska vi sätta oss pa en 12 timmar lang bussresa mot staden Palenque som ligger nära gränsen till Guatemala! Vi far se vad den staden har att erbjuda men det ska finnas mycket att se där!
 
By the way drack jag & Frida cappuccino idag och det var helt ljuvligt! Ni anar inte hur mycket man saknar en riktigt vettig kaffe här! Och fullkornsbröd! Men annars leker livet!
 
Jag hoppas allt är bra där hemma!!!!
 
Kramar

Mot Tulum!

Nu sitter jag och Frida fortfarande här hemma hos Simone och njuter av lyxen med internet och inhandlad frukost! Vi kokade gott kaffe, drack grym äppeljuice och käkade fiberbröd med kalkonskinka och avokado imorse. Bästa frukosten pâ mycket, mycket länge mâ jag säga. Om en liten stund ska Simone följa oss ner till en sân colectivo som är som en minibuss som gâr hela vägen till Tulum. Vi har kikat lite pâ en vanlig buss ocksâ men vi kom fram till att colectivon är det billigaste alternativet. 
 
Det känns som att det kommer att finnas mer möjligheter till bra internet här i centralamerika sâ jag ska försöka att skriva sâ ofta jag kan! 
 
 

Första kvällen i Mexico!

Denna kväll bjöd på underbar tacos i alla former och en och annan mexikansk öl! Självklart fick vi en perfekt guidad tur & massa tips av goa Simone som vi lärt känna! Strosade runt här på de mexikanska gatorna i Playa del Carmen där det finns hysteriskt mycket klubbar, butiker, barer, apotek, restauranger osv som typ är öppna 24 timmar om dygnet... Här finns verkligen allt i alla former och från alla stora amerikanska märken... Såhär på kvällskvisten känner vi oss helt överväldigade efter konstrasten från Kuba! Så nu har vi precis gått till sängs här hemma hos Simone då klockan strax är halv två på natten hos oss!

Buenas noches!


En bild sager mer än tusen ord!

Forsta flygresan da vi byggde talt pa var plats for at fa det lite mysigt!
 
50-talets La Habana!
 
 Da vi red ute i vackra Viñalesdalen!
 
 Viñalesdalen i otroliga El Paraiso (paradiset, passar ju bra!)
 
Grottan i Viñales!
 
I otroligt vackra Cayo Levisa!
 
Frida chillin in Cayo Levisa!
 
Tradionell kubansk mat hemma hos vardfamiljen!
 
I otroliga vattenfallet El salto!
 
El salto, Sorroa!

Hola Mexico!

Hej allihopaaaaaaaaaa!
De sista dagarna pa Kuba var hur grymma som helst! Vi âkte vidare till den lilla byn Palma Rubia där vi bodde tvâ natter hos ytterliggare en värdfamilj. Därifrân tog vi sedan bâten over till Cayo Levisa där vi gick pâ en helt ensam och otroooooooligt vacker strand. Dar dök vi och hade bara en allmänt härlig dag pâ stranden! Dyket var underbart och speciellt spännande for Frida som tagit sitt dykcertifikat för bara ett litet tag sen! Jättefint dyk men dock lite uttrâkade dykare som vi var med... Sedan âkte vi vidare mot byn Sorroa som bara var ett litet, litet samhälle men ack sâ mysigt! Där kikade vi pâ ett otroligt vackert gammalt slott och badade i vattenfallet El Salto. Det var en otroligt häftig upplevelse och där lärde vi ocksâ känna de bästa kubanerna pâ hela resan! Med dem delade vi mânga tankar om Kuba vs. Sverige. Sista natten tillbringade vi sedan i Havanna och vi kände oss redan mer bekväma där! Första gângen vi kom dit fick vi nämligen en chock av alla som skulle hjälpa till och sedan begärde pengar osv... Men vi lär oss hela tiden ett och annat och man mâste verkligen stâ pa sig ibland och säga "nej tack" eller ocksâ skoja lite tillbaka istället...
 
Idag anlände vi till Cancún, Mexico! Vi mötte ganska fort en svensk tjej i vimlet av alla kubaner, mexikaner, asiater, amerikaner.... Det visade sig att hon jobbar och bor här sedan fler âr tillbaka. Sâ i natt bor vi över hos denne fantastiska människa som vi fâtt lâna dator/internet av & tipsat om massor. För en stund sedan kilade vi ocksâ iväg för att handla och möttes av ett jäääättestort typ citygross. Det fanns bokstavligt talat ALLT! Vi blev helt överväldigade eftersom vi vart pâ Kuba där det i princip inte finns nâgonting, sa vi shoppade bâde juice, godis, frukt, skinka och lite nyttigare fiberbröd! (som vi har saknat!)
Imorgon bär det av mot staden Tulum där det ska finnas en Mayaruin och otroliga stränder!
 
Sâ nu sitter jag bara här och väntar pâ Fridis som äntligen fâr skypa med sin pojkvän! Sedan ska vi ut och käka nâgon form av tacos som jag sett framemot nâgot enormt!

Livet pa Kuba!

Hej fina manniskor! Jag och Frida har befunnit oss i La Habana under tva hela dagar! Tva galet effektiva och spannande dagar! Hela Havanna ar som taget ur en film eller nagot. Gamla otroligt vackra hus, gamla charmiga jankarbilar, fina manniskor och otroliga sma mysiga grander och pampiga avenyer! Igar anlande vi till lilla byn Viñales somi stort satt bestar av ett litet torg, en promenadgata och bostadshus. Hela byn paminner om en liten vilda vastern stad med gulliga sma hus och man i cowboyhatt. Pa gangavstand pa femn minuter fran centrum bor folk med hastar, grisar, hundar, hons fritt gaende. Igar red vi ut pa en 3-4 timmar lang ridtur med en guide med cowboyhatt och klirrade stjarnor som en riktig sheriff pa kangorna. Har nog aldrig sett ett vackrare landskap. Vi gick ner i en otroligt haftig grotta, badade i en 1-2 meter djup flod, red genom otroliga landskap med bade barrskog,palmer och otroliga vyer med grodor som ananas, kubansk potatis, tobak....
 
Folk ar otroliga rara och hjalpsamma men ibland kan man undra om dem bara ar trevliga for vinstintresset eller inte,... Men har i Viñales kanner man verkligen att folk ar arligt trevliga pa ett annat satt an i Havanna! Just nu bor vi namligen hos en kubansk familj som manga gor har! Det ar ett otroligt gulligt par med en hund pa bakgarden med egen hundkoja bland banantraden... Vi far otroligt god frukost och igar kakade vi typiskt kubansk mat som typ bestar av nagon form av kott med ris och bonor, friterad banan... och gronsaker! Vi mar sa bra sa! Nu masa jag sknda mig ut fran denna galet sega dato och ut och upptacka Viñales nattliv!

Ska forsoka skriva sa fort det finns mojlighet!
 
Besitos
Linda y Frida

Frifri & jag

Här är jag och min goaste resekamrat från tidigare äventyr i Spanien!


Mot Kuba!

Just nu sitter jag på tåget från Stockholm ner mot Staffanstorp där jag ska tillbringa nästan två dagar. På lördag avgår sedan mitt & Fridis flyg mot Kuba & Centralamerika där vi ska spendera 2 hela månader! Planen är bara att resa runt, dyka, prata spanska som bara den, uppleva nya kulturer & ha det galet kul! Kommer försöka att skriva några rader här när det finns möjlighet & familj och vänner är såklart välkomna att kika in :)


RSS 2.0